18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Spela på hockey: Om att betta på ishockey

Som en av vårt lands stora sporter och med ett gigantiskt intresse kring den så har ishockey blivit ett väldigt populärt objekt att spela på. Därför passar det ypperligt att vi går igenom förutsättningarna för att spela på hockey och vad som krävs för att man ska bli en lyckosam spelare. Det finns en hel del man ska ha i åtanke.

Ishockey skiljer sig en hel del från andra sporter vad gäller utbudet, då det endast finns ett par större ligor där man kan gräva ner sig ordentligt dagligen. Ofta finns där ett grundintresse, som har startat i form av svenska landslagets framgångar eller i form av en samling med hockeykort som ung. Här ska vi fördjupa oss i hur det ser ut idag, ur ett ishockey betting perspektiv.

Här kan du betta på hockey

Våra favoriter av spelbolag där du får en förstklassig upplevelse samt kan betta på hockey.

Hockey betting

Att spela på hockey har inte varit en en självklarhet allt för länge. Innan det fanns möjlighet att spela på nätet var det nästan uteslutande svensk ishockey från dåvarande Elitserien som fanns tillgängligt hos diverse ombud. När NHL slog igenom ordentligt hos den svenska befolkningen blev det en bra timing då allt fler spelsidor såg dagens ljus. Således fick fler upp intresset för hockey betting.

Därför har vi också samlat information om bettingsidor med ishockey, så du kan hitta rätt spelbolag för just dig.

Det är än idag NHL ackompanjerat av Svenska Hockeyligan, SHL, som ligger svensken närmast om hjärtat när man ska betta på ishockey. KHL som är den östeuropeiska motsvarigheten till NHL får även gott om utrymme tillsammans med lägre svenska divisioner, däribland Hockeyallsvenskan.

SHL

Svenska Hockeyligan fick sitt nya namn inför säsongen 2013/2014. Dessförinnan hette det Elitserien, ett namn som säkert ligger på minnet hos många hockeyälskare än idag. Ligan har ett väldigt gott rykte i hockeyvärlden och på bettingsidor får SHL gott om utrymme. Under en säsong spelas det 52 omgångar och med flera möten i veckan så blir det en attraktiv liga om man vill hitta spelvärda objekt dagligen.

Numera finns det flera olika spelformer när man ska betta SHL och du finner det allra mesta. När sen slutspelet drar igång framåt våren så stiger alltid spänningen och intensiteten.

NHL

Den absolut största hockeyligan är NHL, National Hockey League. Det är en liga bestående av 32 lag från Kanada och USA där det fungerar lite annorlunda än till exempel SHL. NHL är en stängd liga, vilket betyder att det inte finns uppflyttning och nedflyttning. Istället så är det ekonomin som styr, där städer och organisationer som har ekonomiska muskler kan få en plats i ligan.

En säsong spelas över 82 omgångar med ett avslutande slutspel. NHL har ett stort svenskt intresse framför allt på grund av alla svenska spelare som gjort stora avtryck i ligan samt nämnda hockeykort som gick varma på skolgårdarna förr i tiden.

Ur en bettingsynpunkt är att betta på NHL jämställt med övriga amerikanska ligor i Sverige, medan ligan inte är lika stor just ur den aspekten i jämförelse med höjdarna i NFL och NBA, till exempel. Däremot kan man som svensk räkna med att hitta spelobjekt i alla dess former då marknaden är väldigt stor.

Marknader för att spela på hockey

Hockey betting erbjuder som nämnt ett väldigt fint utbud och du behöver inte oroa dig för att inte hitta just ditt spel inför eller under en match. Det finns både likheter och skillnader kontra andra populära sporter att betta på. Vi fördjupar oss i ett par nedan, bland annat Moneyline, 1X2 och över/under, men utöver dessa finns det gott om periodspel där man spelar på vinnaren av en särskild period, målskyttespel och andra spel för individuella prestationer

Moneyline

När man ska välja en vinnare av en match är Moneyline diskuterbart större än sedvanliga 1X2. I en ishockeymatch ska det allt som oftast delas ut extrapoäng. Om en match slutar oavgjort efter tre perioder så går den till övertid och därefter en eventuell straffläggning. Vissa serier har en straffläggning direkt på ett oavgjort resultat.

Hur som haver så innebär det att man vid spel på Moneyline-vinnare spelar på vilket som vinner efter övertid och straffar. Således finns det bara två spelalternativ, att hemmalaget eller bortalaget vinner. Oddset här är vanligtvis lägre än oddset på en rak seger, men det ger en viss räddningsplanka.

1X2

Klassikern 1X2 är vanlig även när det kommer till att spela på ishockey. Då det alltid finns en “risk” för förlängning så kan man ofta hitta fina odds på denna spelformen. Tror man att ett lag gör processen kort med motståndaren så kan det löna sig att välja bort ovan Moneyline-spel och istället satsa på det raka tecknet. Notera då att en vinst för till exempel hemmalaget efter förlängning inte ger en vinst för hemmalaget vid 1X2.

Över/under antal mål

Över/under-spel är ett sedvanligt spel på antalet mål i en match. Det finns lite saker att ha ett öga på, då vissa spel kan vara inklusive förlängning, men också exklusive förlängning. Det benämns oftast som OT (overtime) på spelbolagen. Vanliga linor är mellan 4,5 och 6,5. Över/under-spel finns även för respektive period, så gör även ovanstående spelformer

Betta på hockey – hur du blir bättre

När man ska betta på hockey så är det lite speciellt gällande vad man ska ha i åtanke. Långa säsonger i alla ligor gör att motivationen kan dala för avhängda/slutspelsklara lag, bara för att ta ett exempel.

Lagens faktiska styrka ska alltid tas med i ekvationen. En kunskap kring vilket lag som faktiskt är bäst på förhand och som besitter den bästa spelartruppen. Motivation slår klass men under långa säsonger kan motivationen dippa.

Med tätt matchande är formkurvan spännande att hålla koll på. Ett lag kan vara ute på en road-trip med idel förluster och då kanske det inte är mycket som talar för att man ska bryta den trenden just den här matchen.

I alla sporter med en större publik ska hemma-/bortais has i åtanke. Långa resor på kort tid likt ovan punkt är en klar nackdel. Mindre bra lag kan med ett starkt publikstöd i ryggen störa ett bättre lag som kanske inte är fullt lika taggade för matchen.

Lagen har oftast två målvakter som konkurrerar om posten på allvar. Där kan en starkare målvakt få stå åt sidan för en uttalad andremålvakt under en match, vilket kanske talar för motståndarna. Det täta matchandet ger många skavanker och skador vilket man alltid ska kolla upp innan match. Det är en lång säsong där matcherna blir allt viktiga framåt slutet, och spelare vilas.

Powerplay och boxplay (numerära överlägen under underlägen vid utvisningar) är betydande spelformer i en match. Möter ligans bästa powerplay ligans sämsta boxplay så ska man nog vara extra försiktig med spel på det sistnämnda laget.

Som alltid ska man leta efter marknadens bästa odds, betta på hockey är inget undantag. Decimalerna kan tyckas vara av minimal betydelse, men i det långa loppet visar det sig.

Sammanfattning

Ishockey är onekligen en fartfylld sport där det svänger snabbt i matcher. Det kan vara svårt att förlita sig på en matchbild då en sån snabbt kan svänga. Stor ruljans i byten mellan spelare gör att ett längre momentum sällan skådas. I en sån sport är det extra viktigt att man sitter på rätt kunskap inför matchen. Kvalité, skador och form har allt som oftast visat sig när matchen väl är slut och påverkat utgången av matchen mer än i de flesta andra sporter.

Värt att tillägga när matchen närmar sig slutet och ställningen är jämn. Då kan en utplockad målvakt innebära stora förändringar i matchbild och i målväg. Var därför snabb på knapparna och i tanken om du spelar live, samt ha det i beräkningen om du inför match väntar dig en tight tillställning.

182 articles