18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Guide: Spelbörsen – Betting Exchange

På senare tid har spelformen betting exchange blivit allt mer populärt. Det är en mer fri och personligt anpassad spelform där du som spelar sätter villkoren. Med flera spelbolag som erbjuder möjligheten så får allt fler upp ögonen för möjligheten att agera sin egna bookmaker. Att det dessutom är väldigt enkelt och lätthanterligt gör bara saken bättre.

Bästa bettingsidor med spelbörs

  • Betfair: Som en av de äldsta aktörerna i gamet har vi Betfair som varit verksamma sedan 1999. Betfair spelbörs var den första av sitt slag och fick därmed ett stort försprång gentemot konkurrenterna.
Hämta bonus

+18. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.

  • Smarkets: En sida som skiljer sig från andra bolag vi hittar på marknaden är Smarkets. Det är en ren oddsbörs där du som användare kan lägga upp egna odds samt satsa pengar på odds som andra användare lagt upp, ofta till högre odds än du kan hitta på gemene spelbolag.

Vad är en spelbörs?

Inledningsvis kan man säga att en spelbörs är ett sätt för spelaren att komma närmare det egentliga värdet, snarare än att spela mot spelbolagen. När du använder dig av ett spelbolag så får du allt som oftast ett lägre värde då spelbolaget själva lägger till en vinstmarginal. När du använder dig av en spelbörs så är det snarare så att du spelar mot andra spelare och på sätt och vis kan agera bookmaker själv. Du kan till exempel sätta ett odds på en match eller ett event som andra spelare sen får satsa emot.

Fördelar & nackdelar med spelbörsen

I vanlig ordning så rekommenderas det att man har koll på vad som gäller innan man ger sig in på olika spelformer, betting exchange är inget undantag. Det finns fördelar och även nackdelar att ha i åtanke inför debuten.

Fördelar med spelbörsen

Att använda sig av spelbörs har av förklarliga skäl blivit väldigt populärt på sistone. Speciellt erfarna spelare ser fördelar i att gå runt de mer traditionsenliga spelbolagen och spelformerna som finns där.

  • Inga limiteringar. Du vinner inte av spelbolagen utan av andra spelare, din omsättning påverkar inte spelbolaget negativt.
  • Din värdering spelar in istället för att du måste anpassa dina speltankar kring en match.
  • Stora chanser finns att hitta odds där andra spelare har övervärderat sin egna analys

Nackdelar med spelbörsen

Då marknaden för spelbörs än så länge är relativt liten så finns där vissa begränsningar i användandet som kan vara bra att ha i åtanke.

  • Spel på mindre marknader är svåra att hitta. Intresset finns främst kring större sporter och matcher vilket gör att just ditt expertområde kanske inte täcks in.
  • Det krävs att man har koll och räknar på oddsen innan man placerar ett spel då det påverkas av kommissionen som förklaras nedan.

Så spelar du på Betting Exchange

Det är som nämnt inga större konstigheter att använda sig av betting exchange och det dröjer inte länge förrän de olika funktionerna sitter. Mycket är bekant när det kommer till odds och marknader. Förberedelserna ska i vanlig ordning göras med matchanalyser och dylikt för att hitta ett bra spel. Därefter finns det två olika möjligheter för dig som spelare.

Backa spel

Att backa spel är den simplaste formen när man använder sig av en spelbörs. En spelare sätter ut ett odds, precis som om du skulle spela på ett sedvanligt spelbolag. Samma spelare väljer också hur mycket du får lov att satsa på ett visst tecken och kan välja att ha olika begränsningar beroende på oddset som satts ut. Ju lägre oddset är desto mer tillåts man oftast att satsa.

Boka spel

Väljer du att boka spel så är det du som agerar bookmaker. Om en annan spelare är intresserad av ett visst odds till en viss insats så kan du välja att erbjuda det oddset om du tror att resultatet kommer gå motsatt väg. Det blir fortfarande en slags duell då det är du mot den som du erbjuder spelet till.

Glöm inte kommissionen

Kommissionen är den del som spelbolaget, både när du placerar ett spel hos Betfair spelbörs eller ett Smarkets bet. Det är en avgift som du betalar när du vinner ett spel. Om vi tar Betfair spelbörs som ett exempel så har man 5% som kommission. I ett räkneexempel så skulle det innebära 100 kr om det är så att du spelar för 2000 kr och vinner till oddset 2,00. Därför är inte ett odds på en spelbörs synonymt med ett odds hos ett annat spelbolag, utan man måste då ha kommissionen i åtanke för att ge en rättvis bild.

182 articles
Profilen Bonus-kampanjkod.se drivs av redaktionen som helhet och här publiceras bland annat flera av sidans officiella texter, nyheter samt sådant utan koppling till någon specifik person som arbetar på hemsidan.