18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller | Endast nya kunder | Kommersiellt innehåll

Spela på hästar & trav

Att spela på hästar & trav är för många förknippat med lördagseftermiddagar i kombination med stryktipset medan det nu på senare dagar blivit så stort att det själv tar upp TV-kanalerns tablå under lördagarna.

Ett besök på travbanorna innebär folkfest och när det vankas Elitlopp en gång om året så är det rusning till de allra bästa platserna. Numera finns det självfallet möjlighet till att spela på hästar online och intresset för sporten bara växer. Travspel är dock en mindre vetenskap och det finns mycket matnyttig info att samla på sig innan man lägger sin första kupong. Med vår guide nedan så ska vi försöka ge en god skjuts in i vad det innebär att betta på trav och vad som skiljer olika begrepp och former åt.

Här kan du spela på trav

SpelbolagBonusHämta erbjudandet
100% – 1 000 kronor
Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt, stodlinjen.se.
100 kr freebetHämta bonus
Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt, stodlinjen.se.

→ Här kan du läsa mer om bettingsidor med trav samt hitta marknadens vassaste listade.

Allt om betting på trav online

Sverige är ett av de stora travländerna i världen där även USA och Frankrike kan räknas in. Här sågs det först som ett nöje men när allt fler fick upp intresset för att spela om pengar på travsport så växte det snabbt och numera klassas det med all rätta som en folksport. 1974 grundades ATG och man var det första spelbolag som erbjöd svenskarna möjlighet att spela på trav och än idag är man den stora aktören på marknaden. Även för den som aldrig spelat på hästar så är både V75 och Solvalla bekant. Sedan 2019 och den nya spellagens inträde så har ATG inte längre monopolet på travsport men har fortfarande kvar sin ställning som den absolut största sidan för att betta på trav.

Det finns ett par olika spelformer som är mer populära än andra. V75 är den absolut största som endast erbjuds av ATG. Där gäller det att i sju lopp, varje lördag, pricka in vinnarna i samtliga lopp. Man har rätt att välja flera hästar i ett lopp, där den totala insatsen bestäms utefter hur många hästar man väljer att gardera sig med. ATG har även denna typen av spel under veckans övriga dagar där V64, V65 och V86 är ständigt förekommande.

Du kan hitta spel på hästar under mer eller mindre alla dagar på året, till exempel Melbourne Cup. Efter spelmonopolets uttåg så kan du nu hitta travspel på flera olika bettingsidor, då i andra former än ovan nämnda. Även mindre etablerade spelbolag lanserar möjligheter och funktioner till att betta på hästar som ett steg i att konkurrera med likvärdiga spelbolag.

Guide: Spela på hästar online

Det skiljer sig en aning kring hur det går till att spela på hästar online. Ett bra tips är att alltid ha koll på förutsättningarna även kring hur man spelar och satsar, då kunskapen om hästar och allt däromkring annars inte tjänar så mycket om till.

För V75 och andra spel där du ska kombinera flera lopp så bockar du i ett valfritt antal hästar i varje lopp där varje rad sen kostar 50 öre. Väljer du att gardera dig med fem hästar i första loppet och två i andra för att sen spika i resten så blir det till exempel: 5x2x1x1x1x1x1=10 där totalpriset för din kupong blir 5 kr, 10 x 0,50. Vinner gör du på 7, 6 eller 5 rätt. Denna spelformen hittar du på ATG och Svenska Spel.

Nu när möjligheten finns att spela på hästar på mängder av andra sidor så kan du även satsa på ett sätt som påminner mer om vanligt spel på odds, som man känner igen från sportsbetting. Insatsen gånger oddset ger dig den totala vinstsumman när du spelar på en vinnare eller plats i ett lopp, om vilket vi skriver om längre ner.

Rätt spelsida för att betta på hästar

I och med att flera stora bettingsidor erbjuder möjligheten till att spela på hästar så finns det möjlighet att testa och utvärdera flera bolag innan du hittar den rätta sidan just för dig. För många etablerade spelbolag så är travspel och andra spel på hästar inte deras huvudfokus då detta oftast ligger på de större sporterna ur ett bettingperspektiv, likt fotboll, basket, tennis och så vidare. Att spfela på trav online ger dig alla möjligheter att finna den informationen du behöver inför ett event och alla stora sidor för att spela på hästar. Både ATG, Svenska Spel, Unibet och andra giganter har välutvecklade databaser med ett överflöd av kunskap.

Tålamod & kunskap

Att bli expert på trav är ingenting man blir över en natt och det finns inga genvägar. För att kunna bli en lyckosam spelare till att spela på trav så gäller det att du läser på ordentligt och ha förståelse för att det tar sin tid. Samla på dig så mycket information som möjligt och förstå vad det är du behöver kunna för att bli framgångsrik.

Inse vikten av bra odds

Har du grundkunskaperna och kan mer om hästarna/kuskarna i loppet är förståelsen av odds därefter det viktigaste. Omvandla oddsen till procent och avgör ifall den procentuella chansen till att din häst vinner motsvarar oddset, eller ännu bättre går över oddsen. Hitta skrällarna och var beredd på att favoriter kan falla. Travsporten är i regel full av överraskningar och det finns många skrällar att hitta med både skicklighet och tur. Likt andra sporter är det också viktigt att jämföra odds spelsidorna emellan. Detta gäller i travsportens fall främst vid spel på enstaka lopp.

Startspår & bana

Det krävs alltså sin kunskap för att kunna bli framgångsrik i spel på hästar och innan ett lopp behöver man ha kännedom om flera yttre förutsättningar. Vilken bana loppet springs på, längd på loppet och underlagets påverkan av vädret fram till loppets start är alla detaljer som man ska kalkylera med. Hästens utrustning spelar även stor roll, där det främst är skoinfon som går att utläsa något i från.

Marknader för travspel

I takt med att travsporten växt så har spelbolagen sökt fler spelmöjligheter än de traditionella poolspelen, som alltså är samlingsnamnet på spel likt V75 och V86 m.fl. Numera är poolspelen bara en liten del av den totala marknaden och både genom att spela på hästar online och betta på trav live kan du finna spel på enskilda lopp där vinsten bestäms utefter händelserna i just det loppet du väljer att spela på. Det finns även möjlighet att köpa och dela ut andelar inför poolspelen. Det vill säga att man lägger ihop till en större insats tillsammans med andra spelare för att öka insatsen och vinstchansen. Då delas även vinsten lika med antalet andelar.

Vinnare

Att spela på vinnare är ganska logiskt ett spel som går ut på att hitta en vinnande häst i ett specifikt lopp. Detta går att göra i alla lopp som springs. Vinsten bestäms utefter insatsen och det odds som hästen i fråga ger.

Plats

Plats är en något säkrare av vinnare ovan när man ska spela på hästar. Likt vinnare finns det tillgängligt för alla lopp men det gäller istället att välja ut en en häst man tror slutar bland de tre främsta i ett lopp. Det vill säga att om du inte är tillräckligt säker på att en häst ska vinna så kan du “safea” genom att spela på att den hamnar på prispallen

Poolspel

Som vi varit inne på är poolspel den formen av travspel som flest är bekant med. Vad det innebär är att alla insatser inför ett event, ta V75 som exempel, samlas i en pott. Den potten tas sen och fördelas mellan spelbolaget och spelarna. Spelbolaget för att genomföra och att inte riskera att gå back på genomförandet medan spelarna ska ha vinster för sina lyckosamma kuponger. För V75 som är det största poolspelet så ligger potten i regel runt 40-50 miljoner kronor inför varje lördag.

Sammanfattning: Spela på trav

Travsporten är visserligen mer än att bara spela på trav då människorna som får travsporten att gå runt har det som en livsstil. Uppfödning, träning och många timmar i stallet leder fram till att man är en del av travvärlden som vi känner den. Resultat blir den folkfest som travsporten är idag. Utöver Elitloppet som pågår under Elitloppshelgen med 60 000 besökare finns det flera andra fina evenemang under året.

Att spela på trav kan ses både som en kul grej man gör med kollegorna eller vännerna i samband med ett besök på travbanan där namnen på hästarna kanske lockar mer än mer detaljerade förutsättningar. Har man som syfte att bli vinnande i sitt spel på trav så kan det som sagt vara bra att ha tipsen i texten i åtanke och därefter bilda sig egna uppfattning och analysera utefter sin förmåga. Där slår vi återigen ett slag för att det tar tid att bli fullfjädrad expert, om man nu ens kan bli det, och det skadar inte att ta till sig tips och råd från andra.

Numera finns det allt fler spelbolag som har en avdelning för att kunna spela på hästar online och detta lär fortsätta växa i takt med att antalet spelbolag med svensk licens växer. Travsporten är mäkta populär både en ur en kulturell synpunkt såsom karriär- och bettingsynpunkt och det finns inga tecken på att sporten ska avta i popularitet.

182 articles
Profilen Bonus-kampanjkod.se drivs av redaktionen som helhet och här publiceras bland annat flera av sidans officiella texter, nyheter samt sådant utan koppling till någon specifik person som arbetar på hemsidan.